Als je het over kaviaar hebt, dan heb je het over visseneitjes. Hoewel, niet alle visseneitjes kun je zomaar kaviaar noemen. Alleen de (onbevruchte) eitjes van de steur noem je zo. Hoe zeldzamer die steur, hoe exclusiever de kaviaar en hoe hoger de prijs. Hoewel de gemiddelde prijs van de zwarte eitjes sowieso al behoorlijk hoog ligt: voor 25 gram betaal je al snel een dikke honderd euro. Dit zijn de drie wereldwijd bekendste soorten kaviaar, genoemd naar het soort steur. Belugakaviaar (Europese huso) (zilverachtige tot zwarte kleur) Sevrugakaviaar (spitssnuitsteur) (donkergrijs Ocietrakaviaar (diamantsteur) (zwart tot groenachtig grijs) Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt. Een exclusief en buitengewoon milieu: de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 meter en zeer zuiver. Het heeft de steur altijd naar deze contreien gelokt. Een betaalbaar alternatief. Haringkaviaar mag gezien worden als een verrassend alternatief die de smaak van origineel kaviaar benaderd. De eitjes zijn afkomstig van de Atlantische haring, een vis van dezelfde klasse en vorm als de steur. Haringkuit is lichtgeel van kleur en niet zo vissig van smaak als je zou vermoeden. De kuit wordt licht gerookt, gezouten en op kleur gebracht. De smaak is licht zilt (minder zout dan de kuit van de steur), rokerig en heeft een licht zuurtje van citroen. Aangezien de smaak in de lijn ligt van de traditionele kaviaar, is het een betaalbaar alternatief.
Bloemkool pistachepuree
12 | Sint Jakobsschelpen |
24 | kleine witlof (of 12 grote) |
3 | Granny Smith appel |
3 | limoen |
90 gr | verse bieslook |
6 | eieren |
6 tl | crème fraîche |
3 el | mayonaise |
9 el | witte wijn |
9 el | witte wijn azijn |
6 el | citroen-edik |
3 el | honing |
90 ml | olijfolie |
90 ml | arachideolie |
6 tl | Dijon mosterd |
6 tl | kaviaar (optioneel) |
waterkers | |
ijsblokjes | |
zout en peper |
120 gr | koriander, met steeltjes fijngehakt |
2 el | rozijnen, geweekt in warm water |
3 tn | knoflook |
1 tl | venkelzaad |
4 | groene pepers, zaadjes en zaadlijsten verwijderd |
1 | buisje / plukje saffraan |
1 | citroen, uitgeperst |
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |