Amandelbodem met een romige vulling, rabarbercompote en aardbeien op een sinaasappelsausje

naGERECHT
juni 2022
12
4/5

INGREDIENTEN

Amandelbodem

300 grbloem tipo 00
150 gramandelmeel
150 grwitte basterdsuiker
150 grroomboter
40 greidooiers (2 kleine)
60 mlmelk
1/2 tlzout

Rabarbercompote

100 mlwater
75 grsuiker
3stengels rabarber

Romige vulling

300m mlslagroom
75 grfijne kristalsuiker
200 grcrème fraiche
250 grvolle yoghurt

Sinaasappelsaus

2sinaasappels
1citroen
30 mlaardbeienlikeur
30 mlvanillesiroop
100 grroomboter
1mespunt zout
500 graardbeien

BEREIDING

Amandelbodem

  1. Verwarm de oven voor op 175C.
  2. Meng in een ruime kom de bloem, suiker en het amandelmeel.
  3. Snijd de boter in blokjes en kneed ze samen met de eidooiers en melk door de bloem.
  4. Druk het deeg tot een platte bal, wikkel het in plasticfolie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.
  5. Rol tussen twee stukken plasticfolie uit tot een lap van ½ cm en steek en met een steekring cirkels uit (1 p.p.).
  6. Vet de metalen vormpjes royaal in met boter en bekleed ze met de deegcirkels.
  7. Knip vierkante stukken van het bakpapier ter grote van de vormpjes en verkreukel ze.
  8. Vouw ze uit en leg ze op het deeg.
  9. Vul de vormpjes nu met bakbonen en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Verwijder de bonen en het bakpapier en bak ze nog 5 – 10 minuten goudbruin.
    • Laat ze 10 minuten afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vormen.

Rabarbercompote

  1. Snijd de rabarberstelen in stukjes.
  2. Breng het water met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  3. Voeg de rabarberstukjes toe en kook op een zacht vuur in tot compote.
  4. Laat afkoelen.

Romige vulling

  1. Spoel een schone theedoek onder de kraan, wring uit en leg in een zeef of vergiet.
  2. Schep de yoghurt hierin, dek af met een theedoek en zet er een bord op met daarop iets zwaars.
  3. Laat de yoghurt zo lang mogelijk uitlekken.
  4. Klop de slagroom met de suiker stijf en spatel de crème fraiche erdoor.
  5. Zet koud weg en spatel er vlak voor het serveren de uitgelekte yoghurt door.

Sinaasappelsaus

  1. Rasp de schil van de sinaasappels en doe ze samen met de boter en het zout in een steelpan.
  2. Smelt op laag vuur, maar laat niet koken. Zet apart.
  3. Pers de sinaasappels en citroen uit en meng met de likeur en vanillesiroop.
  4. We maken de saus af na het hoofdgerecht.

Aardbeien

  1. Was de aardbeien.
  2. Halveer voor de garnering een aantal aardbeien zodat je een halve aardbei per persoon hebt.
  3. Verwijder het kroontje van de rest van de aardbeien, snijd ze in vieren en zet apart.

AFWERKING & PRESENTATIE

  1. Verwarm de boter nogmaals en giet de boter door een zeefje in een maatbeker.
  2. Doe het sapmengsel in een ruime kom en klop er met een garde in een dun straaltje de boter door.
  3. Spatel de uitgelekte yoghurt door het slagroommengsel.
  4. Vul de deegbodems met de vulling en schep er wat compote op.
  5. Garneer met een halve aardbei.
  6. Schep wat saus op het bord en leg hier de aardbeienstukjes op.
AFDRUKKEN

Menu juni 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.