Ayam Kalio met Kerisik

VOORGERECHT
mei 2022
12
4/5

INGREDIENTEN

Bumbu Ayam Kalio

1,5 tlkomijnzaad (of komijnpoeder naar smaak)
1 elkorianderzaad (of korianderpoeder naar smaak)
40 grverse gemberwortel(nettogewicht), geschild en in plakjes
40 grverse laoswortel (netto gewicht), geschild en in plakjes
1vingerkootje geelwortel (kurkuma), geschild en in plakjes (alternatief: kurkumapoeder naar smaak)
6rode lombok pepers, pitjes verwijderd en grof gehakt
4cabe rawits, grof gehakt (of minder naar smaak)
4sjalotjes, gepeld en gesnipperd
5 tnknoflook, gepeld
4 elOptioneel: kokos- of zonnebloemolie

Kip

1 kgkippendijen zonder vel
1,5 eltamarindepasta(of iets meer naar behoefte)
2 elzonnebloemolie
500 mlkokosmelk
 Scheutje kippenbouillon of water
2salamblaadjes (vers of gedroogd)
6limoenblaadjes
4stengels sereh(uiteindjes verwijderd), gekneusd
1,5 tlzout, plus extra voor de kippendijen
75 grgedroogde kokosrasp

Kankung Terasi

2 tnknoflook, gepeld
3 elzonnebloemolie
750 grkankung of wilde spinazie
1 tlterassi
1/2limoen
 zout

BEREIDING

Bumbu Ayam Kalio

  1. Rooster het komijnzaad en korianderzaad in een droge koekenpan.
  2. Maal alle ingrediënten fijn in de blender, eventueel met behulp van 4 eetlepels kokos- of zonnebloemolie.

Kip

  1. Zout de kippendijen en masseer in met de tamarindepasta en houd apart.
  2. Zet een braadpan op het vuur en verhit de zonnebloemolie.
    Voeg de bumbu toe, fruit 10 minuten al roerend aan en schenk de kokosmelk erbij.
  3. Voeg de kip toe met de overige ingrediënten (behalve de kokosrasp) en zoveel kippenbouillon of water dat de kip net onder staat.
    Laat nu op laag vuur 1 uur stoven (langer mag ook maar is bij kip niet nodig).
    Breng indien nodig verder op smaak.
  4. Neem de kip uit de pan en pluk deze. Leg weer terug in de pan en houd warm.
  5. Terwijl de kip verder gaart, rooster je de kokosrasp in een droge koekenpan tot diepbruin – kijk uit dat de rasp niet verbrandt. Doe over in een vijzel en maal fijner. Voeg twee derde vlak voor het einde van de kooktijd toe aan de kip en roer door. Bewaar het restant voor garnering.

Kankung Terasi

  1. Plet voor de wilde spinazie de knoflook.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een wok of ruime koekenpan en fruit de knoflook kort aan.
  3. Snijd de kankung of wilde spinazie, indien nodig, in stukken van ca 5 cm.
    Voeg dit met de terassi en een snuf zout, toe aan de wok en roerbak snel op hoog vuur tot de kankung of wilde spinazie is geslonken.
  4. Knijp er de limoen over uit, roer door elkaar en haal van het vuur.

PRESENTATIE

  1. Serveer de kip met wat rijst en kankung of de wilde spinazie.
  2. Strooi er de resterende kokosrasp overheen.
AFDRUKKEN

Menu mei 2022

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.