Staartstuk is een deel van het rund dat populair is in Portugal en Brazilië. In deze regio's wordt het picanha genoemd en deze naam wordt internationaal steeds meer gebruikt. In het verlengde van de lende, zo tegen de staart van het rund, bevindt zich het staartstuk. Deze spier heeft een driehoekige vorm en spiervezels die halfrond lopen. Daaraan kun je het vlees van het staartstuk herkennen. Staartstuk bestaat uit de tweehoofdige dijspier en het omliggende vet. Het stuk werd in Nederland vooral gebruikt voor rosbief en biefstuk, totdat we het gebruik als picanha ontdekten. Om optimaal te genieten van een staartstuk kies je er een met een vetkapje. Dit hoort bij de picanha en zorgt ervoor dat de smaken die opgesloten zitten in de vetten, zich kunnen verdelen door het vlees. Bij de aankoop van een staartstuk let je op het ras en de afmesting van het vlees. Vleesrunderen die met graan zijn afgemest bieden een romige bite en notige smaak, grasgevoede runderen bieden een aardsere smaak met veel smaaktonen. Aan de vetkap en een beetje marmering door het vlees kun je al zien of je te maken hebt met een mals staartstuk. Je hebt bijvoorbeeld een Grain-Fed staartstuk, Aberdeen Angus staartstuk en Wagyu staartstuk.
Staartstuk
1.500 gr | staartstuk (of liever 2x 900 gr) |
50 ml | zonnebloemolie |
100 gr | boter |
4 | takjes tijm |
1 | witte ui |
1 tn | knoflook |
5 | eidooiers |
2 | takjes kervel |
2 | takjes dragon |
2 | sjalotten |
100 ml | witte wijnazijn |
100 ml | witte wijn |
1 tl | zwarte peperkorrels |
200 gr | boter |
geclarifieerd citroensap |
4 | banaansjalotten |
60 ml | olijfolie |
60 ml | ketjap manis |
Frites van knolselderij
1 kg | knolselderij |
100 ml | olijfolie |
grof zeezout |
1 kg | snijbiet, schoon |
12 | plakjes pancetta |
olijfolie |
60 gr | zwarte haringkaviaar |
12 gr | paprikapoeder, mild |
6 st | takjes dille |
12 st | blaadjes groene sla |
Staartstuk
Bearnaisesaus
Sjalotten compote
Dikke frites van knolselderij
Snijbiet met pancetta
Amuse
Tussengerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |