Brownie met appelgelei, witte chocolademousse en wit chocolade ijs

NAGERECHT
JUNI 2017
12
/5

INGREDIENTEN

Witte chocolade ijs

4 dlmelk
3 dlroom
240 greigeel vloeibaar
125 grsuiker
200 grwitte chocolade

Appelgelei

1bakje limoncress
1 dlappelsap
1 grxanthaangom
15 grsuiker

Witte chocolademousse

3,5 dlroom
5 grgelatine
150 grwitte chocolade

Brownie

275 grsuiker
225 greieren, vloeibaar
7 grbakpoeder
125 grbloem

 

Appelrondjes

2 stElstar appel
1 dlCalvados
 citroensap
 bruine basterd suiker
 tahoon

BEREIDING

Witte chocolade ijs

  1. Verhit de melk en de room in een pan.
  2. Klop het eigeel los met de suiker en schenk het melk-roommengsel erbij. Verhit het mengsel langzaam onder voortdurend kloppen met de garde tot 82 graden tot het gaar is.
  3. Verhit de witte chocola au bain marie tot hij vloeibaar is en doe dit bij het melkroommengsel. Roer e.e.a. goed door elkaar.
  4. Sla koud en draai er ijs van in de ijsmachine.
  5. Zet weg in de vriezer.

Appelgelei

  1. Maal de limoncress (bewaar een paar blaadjes voor de garnering) met het appelsap fijn in de magimix keukenmachine.
  2. Voeg het xanthaangom toe terwijl de machine draait en meng kort en krachtig door.
  3. Los de suiker op in het mengsel en zeef dit door een fijne zeef of doek en doe de gelei in een spuitflesje.

Witte chocolademousse

  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Verhit 1 dl room op laag vuur en los de gelatine erin op.
  3. Voeg de witte chocolade toe en laat die smelten.
  4. Klop de rest van de room lobbig en meng deze door het chocolade/roommengsel.

Brownie

  1. Oven voorverwarmen op 180°C.
  2. Klop de suiker met de eieren.
  3. Smelt de pure chocolade en de boter au bain marie.
  4. Zeef de bloem met het bakpoeder door een fijne zeef.
  5. Voeg de chocoladeboter aan het ei-suikermengsel toe, gevolgd door de bloem.
  6. Doe het mengsel in een ingevette bakvorm en bak in ±25 minuten gaar in een oven van 180˚C.
  7. Laat afkoelen en snij hiervan vierkantjes.

Appelrondjes

  1. Zet het inzetstuk voor dunne plakjes in de witte mandoline met V-vormig mes.
  2. Snij van de (ongeschilde) appels dunne plakken vanaf de zijkanten van de appels (het steeltje en kroontje hou je dus tussen je vingers terwijl je de appel over de mandoline beweegt).
  3. Steek vervolgens met een steker van ø 4 cm rondjes uit de plakken appel (de te kleine plakken, de konten en de resten gooi je weg).
  4. Meng wat citroensap met de calvados en leg daar de uitgestoken plakken appel tot gebruik in. (Doe dit ongeveer 20 minuten voor uitserveren).

PRESENTATIE

  1. Zet stipjes appelgelei en witte chocolademousse op de borden. Leg er blokjes brownie bij.
  2. Zet de plakjes appel rechtop tegen de stukjes brownie.
  3. Garneer met quenelles van witte chocolade ijs op een dunne laag bruine basterdsuiker.
  4. Garneer af met tahoon cress.
AFDRUKKEN

Menu juni 2017

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.