Schaaldierenbouillon met gegratineerde gamba’s

TUSSENGERECHT
JUNI 2019
12
3.5/5

INGREDIENTEN

36 stgamba’s (ongepeld en met kop)
3 stui
3 sttomaten
1,5 stwortel
9teentjes knoflook
3 elolie
3 tltomatenpuree
6 elcognac
6 elwitte port
6takjes tijm
3takjes rozemarijn
3laurierblaadjes
3 stgroentebouillonblokjes
12blaadjes salie
6 elpaneermeel
1,5 elboter
 zout en peper

BEREIDING

  1. Breek de koppen van de gamba’s en pel de gamba’s. Bewaar de koppen en de schalen. Snijd met een klein mesje de rug van de gamba’s in en verwijder de darm.
  2. Spoel de schalen onder koud water schoon en dep ze goed droog.
  3. Snijd de ui en de tomaat in vieren.
  4. Schil de wortel en snijd hem in stukken.
  5. Pel de knoflook.
  6. Verhit de olie in een ruime pan en bak op hoog vuur de garnalenkoppen ca. 2 minuten aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak hem ca. 1 minuut mee. Blus het geheel af met de cognac en de witte port.
  7. Flambeer de garnalenkoppen ca. 1 minuut en voeg max. 3 ltr water, de ui, de tomaat, de wortel, de tijm, de rozemarijn, het laurierblaadje, het groentebouillonblokje en 2 teentjes knoflook toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Laat de bouillon ca. 40 minuten trekken en giet hem door een fijne zeef. Breng de bouillon eventueel op smaak met zout.
  8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 175°C / gas: stand 3).
  9. Snipper het overgebleven teentje knoflook.
  10. Hak de salie fijn.
  11. Meng de knoflook en de salie met het paneermeel en de boter.
  12. Leg de garnalen op een ingevette bakplaat en verdeel het knoflook-saliemengsel eroverheen. Bak de garnalen ca. 5 minuten in de oven.

PRESENTATIE

  1. Bestrooi de garnalen met zout en peper en serveer als een toefje in het midden van een diep bord.
  2. Schenk er de hete bouillon bij.
AFDRUKKEN

Menu juni 2019

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.