Frangipane is een heerlijke amandel crème dat in de bakkerswereld als een ‘halffabricaat’ wordt gebruikt. Want de crème wordt meegebakken als vulling in taart, gebak of koeken. De crème wordt traditioneel gemaakt van gelijke delen amandelmeel, suiker, boter en ei. Maar door de jaren heen is het recept door diverse bakkers aangepast en wordt het gemaakt met amandelspijs wat aangemaakt wordt met boter en ei of met banketbakkersroom. De versie met banketbakkersroom is super lekker door de room (en evt. vanille) die er in zit. De crème wordt vooraf gekookt met melk/room, maar koud en zonder room aan het gebak toegevoegd als vulling. Tijdens het bakken wordt de crème ‘gekookt/gegaard’.Door de melk/room droogt de crème iets minder snel uit en laat het ook minder vocht door wanneer je het gebruikt in taarten waarin fruit wordt meegebakken. Frangipane wordt voor het gemak meestal van amandelspijs gemaakt, maar wanneer je het maakt op basis van notenmeel, bijvoorbeeld hazelnoten, pecannoten of pistachenoten, kun je er heerlijk mee variëren. Bij het maken van frangipane is het belangrijk om er niet teveel lucht in te slaan. Indien het te luchtig is kan het namelijk tijdens of na het bakken weer inzakken of gaat het krimpen, waardoor je bij bijvoorbeeld de frangipane taartjes niet een mooi verdeelde vulling krijgt en scheuren ontstaan in je gebaksvulling. Om iets meer stevigheid of binding te krijgen tijdens het bakken voegen we in dit recept een klein beetje bloem of zetmeel (bv maizena) toe. Je krijgt dan een iets meer ‘cake’-achtige consistentie en een mooiere korst als het toegepast wordt als basis in gebak waarop niet veel vulling komt.
Zanddeeg
200 gr | bruine suiker |
200 gr | boter |
200 gr | amandelpoeder |
200 gr | gezeefde bloem |
2 gr | zout |
10 gr | kaneelpoeder |
Extra
Kleine taartvormpjes | |
Bakbonen als vulling | |
Huishoudfolie | |
Deegroller | |
Bakpapier |
Frangipane
320 gr | zachte boter |
500 gr | suiker |
5 st | eieren |
120 gr | bloem |
1 st | citroen |
500 gr | amandelpoeder |
150 gr | suiker |
9 st | eidooiers – vloeibaar |
60 gr | bloem |
50 gr | maïzena |
8 dl | melk |
2 dl | room |
Fruit
125 gr | bosbessen |
125 gr | bramen |
125 gr | frambozen |
125 gr | rode bessen |
250 gr | aardbeien |
Zanddeeg
Frangipane
Banketbakkersroom
Fruit
Maak het fruit schoon en halveer de aardbeien.
Voorgerecht
Tussengerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |