In dit recept wordt Beurre manié gebruikt. Beurre manié bevat precies dezelfde ingrediënten als een roux: bloem en (room)boter. Een roux heb je vast weleens gemaakt, bijvoorbeeld als basis van een ragout (voor homemade bitterballen), of een béchamelsaus voor lasagne. Roux maak je door boter te laten smelten en daar vlug wat bloem doorheen te kloppen. Daarna moet je het mengsel kort laten garen terwijl je flux blijft roeren, om de smaak van de bloem op te heffen. Daarna voeg je melk, braadvocht of bouillon toe om een saus te maken. Een beurre maníe is simpeler: je mengt zachte boter met bloem tot een egaal geheel. Dit product wordt veelvuldig gebruikt in restaurants. Een roux vormt vaak de basis van een saus. Immers: je begint met de roux en voegt daarna de rest van de ingrediënten toe, om een dikke saus te maken. Bijvoorbeeld ragout of béchamel. Een beurre manié gebruik je juist als toevoeging aan een saus, om die een lichte binding te geven. Ook de verhoudingen bloem tot (room)boter zijn nét ietsje anders: bij beurre manié gebruik je gelijke delen boter en bloem, terwijl je voor een roux een tikkeltje meer bloem gebruikt: de verhouding 5:6 om precies te zijn. Stel: je maakt een saus of soep die een iets dikkere textuur mag hebben, dan kun je dat heel makkelijk bereiken door een klein beetje beurre manié toe te voegen. Doordat de bloem wordt omhuld met een laagje boter en de boter smelt zodra je die aan een warme saus toevoegt, wordt de bloem heel mooi verdeeld over de saus. Daardoor krijg je geen vervelende klontjes. Het geeft dus een wat lichtere binding dan roux en dat is vaak ideaal voor soep en saus. Bovendien wordt het in restaurants ook vaak als laatste stap toegevoegd aan een saus om die gladder en glanzender te maken. Supertip: als je beurre manié hard laat worden en in blokjes invriest, heb je het altijd bij de hand als redmiddel om soepen en sauzen in te laten dikken.
Hazenrugfilets
5 st | hazenruggen |
1 fles | rode wijn |
0,5 fles | rode port |
0,5 ltr | water |
5 | takjes tijm |
1 el | zwarte peper |
1 st | kaneelstokje |
3 st | kruidnagel |
Spruiten
1 kg | spruitjes, schoongemaakt |
(grote exemplaren gehalveerd) | |
75 gr | gepelde pistachenoten |
75 ml | hazelnotenolie |
75 ml | vers geperst sinaasappelsap |
vers geraspte nootmuskaat |
Kaassaus
100 gr | blauwschimmel kaas |
250 gr | mascarpone |
Aardappelgratin
1,5 kg | vastkokende aardappelen |
3 tn | knoflook |
50 gr | boter |
250 ml | slagroom |
250 ml | volle melk |
100 gr | geraspte Gruyère |
versgemalen zwarte peper | |
nootmuskaat |
PRESENTATIE
blaadjes paarse Crest |
Hazenrugfilets
Spruiten
Kaassaus
Prak in een bord de blauwe kaas fijn en roer de mascarpone erdoor. Houd apart.
Aardappelgratin
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |