270 g | bloem |
2 | eieren |
125 g | roomboter, op kamertemperatuur |
3 el | suiker, afgestreken |
1 tl | lavendelbloemen, afgestreken |
snuf zout |
Vulling vijgentaart
10 | vijgen, doormidden gesneden |
80 g | amandelmeel |
2 | eieren en 1 eierdooier |
2 el | honing |
1 | vanillestokje, het merg |
150 ml | slagroom |
1 el | verse tijmblaadjes |
Handvol walnoten en hazelnoten grof gehakt | |
4 el | abrikozenjam |
Lavendelijs
400 ml | (biologische) volle melk |
400 ml | slagroom |
3-4 el | gedroogde lavendel |
160 g | fijne kristalsuiker |
160 g | eidooier (± 10-12 stuks) |
Vijgentaart
Klop roomboter samen met de suiker met behulp van een garde een aantal minuten los.
Kluts de eieren en meng deze met de roomboter tot een samenhangend geheel.
Zeef de bloem boven het roomboter mengsel, voeg een snuf zout toe en de lavendelbloemen. Meng met je handen tot een samenhangend deeg en vorm een bal. Mocht het deeg teveel plakken voeg dan wat bloem toe. Wikkel in huishoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Rooster ondertussen de walnoten en hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen.
Verwarm de oven op 180ºC
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een grote ronde lap en bekleed een ingevette taartvorm met het deeg. Maak een rand die ongeveer 2 a 3 cm hoog is.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg een vel bakpapier op het deeg met daarop bakbonen. Zet 10 minuten in de oven.
Meng ondertussen in een kom het amandelmeel, de honing, de vanille, slagroom en de eieren door elkaar en voeg de helft van de noten en tijm toe.
Verwijder de bakbonen en het bakpapier van het deeg en schenk het amandelmeel mengsel in de taart.
Decoreer met de vijg helften, met de snijkant naar boven, en zet 25 tot 35 minuten terug in de oven tot de taart mooi bruin en gaar is. Mocht het in het midden nog te zacht en bleek zijn, verlaag de oven naar 160ºC en bak nog 10 minuten.
Haal de taart uit de oven en kwast de abrikozenjam over de taart. Laat de taart afkoelen in de springvorm.
Lavendelijs
Doe de melk, slagroom, lavendel en suiker in een pannetje en verhit op laag tot middelhoog vuur. Breng bijna tot het kookpunt en draai het vuur laag. Laat 10-15 min. trekken en roer tot de suiker is opgelost.
Klop intussen de eidooiers los met een garde.
Zeef het roommengsel en schenk het warme mengsel al kloppend door de eidooiers. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, dek af en laat minimaal 1 uur verder afkoelen in de koelkast.
Als het lavendelroommengsel goed is afgekoeld kun je de ijsmachine aanzetten en het mengsel erin geschenken. Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing op de machine.
Schep over in een bewaarbak en zet in de vriezer. Het ijs moet een mooie stevige structuur in de machine krijgen, maar doorgaans moet je het nog even in de vriezer zetten.
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |