Vijgentaart met lavendel roomijs

naGERECHT
mei 2024
12
4/5

INGREDIENTEN

Vijgentaart bodem
270 g bloem
2 eieren
125 g roomboter, op kamertemperatuur
3 el suiker, afgestreken
1 tl lavendelbloemen, afgestreken
snuf zout

Vulling vijgentaart

10vijgen, doormidden gesneden
80 gamandelmeel
2eieren en 1 eierdooier
2 elhoning
1vanillestokje, het merg
150 mlslagroom
1 elverse tijmblaadjes
 Handvol walnoten en hazelnoten grof gehakt
4 elabrikozenjam

Lavendelijs

400 ml(biologische) volle melk
400 mlslagroom
3-4 elgedroogde lavendel
160 gfijne kristalsuiker
160 geidooier (± 10-12 stuks)

BEREIDING

Vijgentaart

  1. Klop roomboter samen met de suiker met behulp van een garde een aantal minuten los.

  2. Kluts de eieren en meng deze met de roomboter tot een samenhangend geheel.

  3. Zeef de bloem boven het roomboter mengsel, voeg een snuf zout toe en de lavendelbloemen. Meng met je handen tot een samenhangend deeg en vorm een bal. Mocht het deeg teveel plakken voeg dan wat bloem toe. Wikkel in huishoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.

  4. Rooster ondertussen de walnoten en hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen.

  5. Verwarm de oven op 180ºC

  6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een grote ronde lap en bekleed een ingevette taartvorm met het deeg. Maak een rand die ongeveer 2 a 3 cm hoog is.

  7. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg een vel bakpapier op het deeg met daarop bakbonen. Zet 10 minuten in de oven.

  8. Meng ondertussen in een kom het amandelmeel, de honing, de vanille, slagroom en de eieren door elkaar en voeg de helft van de noten en tijm toe.

  9. Verwijder de bakbonen en het bakpapier van het deeg en schenk het amandelmeel mengsel in de taart.

  10. Decoreer met de vijg helften, met de snijkant naar boven, en zet 25 tot 35 minuten terug in de oven tot de taart mooi bruin en gaar is. Mocht het in het midden nog te zacht en bleek zijn, verlaag de oven naar 160ºC en bak nog 10 minuten.

  11. Haal de taart uit de oven en kwast de abrikozenjam over de taart. Laat de taart afkoelen in de springvorm.

Lavendelijs

  1. Doe de melk, slagroom, lavendel en suiker in een pannetje en verhit op laag tot middelhoog vuur. Breng bijna tot het kookpunt en draai het vuur laag. Laat 10-15 min. trekken en roer tot de suiker is opgelost.

  2. Klop intussen de eidooiers los met een garde.

  3. Zeef het roommengsel en schenk het warme mengsel al kloppend door de eidooiers. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, dek af en laat minimaal 1 uur verder afkoelen in de koelkast.

  4. Als het lavendelroommengsel goed is afgekoeld kun je de ijsmachine aanzetten en het mengsel erin geschenken. Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing op de machine.

  5. Schep over in een bewaarbak en zet in de vriezer. Het ijs moet een mooie stevige structuur in de machine krijgen, maar doorgaans moet je het nog even in de vriezer zetten.

PRESENTATIE

  1. Snijd de taart in mooie partjes en leg deze op een bordje.
  2. Bestrooi voor het serveren met de overige noten en tijm en eventueel nog wat lavendelbloemen.
  3. Maak een quenelle van het lavendelijs en leg deze bij de taartpunt op het bordje.
AFDRUKKEN

Menu mei 2024

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.