Een gerecht van Yotam Ottolenghi
1 kg | bavette |
1 el | plantaardige olie |
Marinade
6 | teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden |
3 cm | verse gember, geschild en fijngehakt |
8 | makrut limoenblaadjes, stelen weggegooid, grof gehakt |
1 | rode chilipeper, fijngehakt (verwijder evt de zaadjes) |
100 ml | sojasaus |
2 el | rijstwijnazijn |
1 el | mirin |
75 ml | ahornsiroop |
2-3 | limoenen, geperst, om 40 ml te krijgen |
1½ el | vissaus |
Dressing
1 el | sojasaus |
1 el | ahornsiroop |
½ el | rijstwijnazijn |
1 el | limoensap |
1 | klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt |
2 | lente-uitjes, fijngesnipperd |
1 | rode chilipeper, fijngehakt (verwijder evt de zaadjes) |
1 el | geroosterde gezouten pinda’s, grof gehakt |
1 el | pompoenpitten, geroosterd en grof gehakt |
van Sabrina Ghayour (uit Feasts)
4 | grote bloemkolen |
6 el | rozenharissa (of gewone harissa) |
8 el | vloeibare honing |
2 el | olijfolie, plus extra om in te bakken |
2 tl | kaneel |
8 el | lichte tahin |
12 el | Griekse yoghurt |
2 | flinke kneep citroensap |
12 | ingelegde citroenen, pitjes verwijderd en in dunne schijfjes |
2 | flinke handvol geroosterd amandelschaafsel |
30 gr | bladpeterselie, grof gehakt |
Zeezoutvlokken en versgemalen peper |
Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd elke bloemkool in 4 even dikke plakken. Snijd of schaaf wat van de buitenste plakken af zodat ze grotendeels plat zijn en alle plakken gelijkmatig garen. Meng de harissa met de honing, de olijfolie en de kaneel in een kleine kom en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het harissamengsel over de bloemkool.
Verhit wat olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de bloemkoolplakken in de hete olie en bak 6 tot 8 minuten aan beide kanten, tot ze gaar en geroosterd zijn.
De bloemkool wordt onvermijdelijk zwart. Dat komt niet alleen door de kleur van het specerijenmengsel, maar ook door de suiker in de honing die verbrandt. Dit is onderdeel van de smaak van het gerecht en niets om je zorgen over te maken. Je kunt de plakken bloemkool ook 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C roosteren.
Meng intussen de tahin met de yoghurt en het citroensap in een kom en breng goed op smaak met zout. Roer er lauw water door, met 1 eetlepel tegelijk, tot het yoghurtmengsel de consistentie van een saus heeft.
Gegrilde bolletjes rijst, ook wel Yaki Onigiri, zijn in Japan ongeveer overal te vinden en iedereen eet ze. Het is ook een klassiek Yakitori gerecht. De bolletjes rijst hebben een krokante, beetje zoute buitenkant en zijn lekker zacht van binnen.
500 gr | sushi rijst |
150 ml | sojasaus |
150 ml | sesamolie |
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat hem vervolgens helemaal afkoelen. Is de rijst afgekoeld? Vorm er cilinders van die ongeveer 4 á 5 cm dik zijn. Druk de rijst stevig aan.
Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden C.
Leg de bolletjes rijst dan op het rooster en gril de rijst 2 minuten. Draai ze vervolgens om en gril ook deze kant 2 minuten. Bestrijk ondertussen de gegrilde kant met sesamolie en sojasaus.
Draai de bolletjes na 2 minuten weer om en bestrijk nu ook de bovenkant met sesamolie en sojasaus. Gril de rijst weer 2 minuten en herhaal bovenstaande nog een keer. Iedere kant wordt dus 2 keer 2 minuten gegrild en wordt 2 keer bestreken met sesamolie en sojasaus.
Haal de bolletjes rijst hierna van de BBQ. Bestrijk ze hier nog 1 keer met sojasaus. Daarna is de gegrilde rijst klaar om te serveren.
Leg 1 spies op een bord en sprenkel de dressing over het vlees, strooi het achtergehouden kruiden- en pindamengsel erover en serveer warm.
Leg er de bloemkool bij. Sprenkel de yoghurtsaus en overgebleven marinade erover, garneer met de ingelegde citroen, het geroosterde amandelschaafsel en de bladpeterselie.
Leg er een bolletje gegrilde rijst bij en serveer.
Voorgerecht
Tussengerecht
Nagerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |