Aardappel crème soep met truffel

tussenGERECHT
maart 2023
12
4.5/5

INGREDIENTEN

100 grspekjes
4laurierbladeren
2takjes tijm
2grote prei
2kleine prei
2ui
1 kgaardappelen (bonken)
2 ltrkippenbouillon
1,5 ltrslagroom
4 tltruffeltapenade
4 tlverse bieslook
2verse truffel (optioneel)
 olijfolie
 zout en peper

BEREIDING

  1. Snijd het groen van de grote prei af, halveer de prei en was deze even goed in koud water. Snijd de prei vervolgens klein.
    Pel en snipper de ui.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Snijd 3 aardappels in kleine brunoise (blokjes) en doe dit in een bakje met water, zet dit apart.
  3. Zet een grote pan op het vuur en verhit hierin wat olie of boter.
  4. Doe de spekjes, de laurierbladeren, de tijm, de prei, de ui en de aardappelen in de pan en zweet dit goed aan.
  5. Voeg na 5 minuten de kippenbouillon toe tot alles goed onder staat. Breng het geheel aan de kook.
  6. Halveer het kleine preitje en snijd het groen er vanaf. Was de prei goed in koud water. Snijd er volgens chinoise van (ruitjes).
  7. Als de bouillon kookt voeg dan 1.000 ml van de slagroom toe en breng dit weer aan de kook.
  8. Prik met een mesje in de aardappels, als ze van je mes afglijden zijn ze gaar. Wanneer ze gaar zijn kan de soep in de blender worden gegoten. Blend de soep vervolgens fijn.
    Giet de soep daarna door een zeef heen in een schone pan.
    Zet de pan daarna weer op het vuur en laat rustig warm worden.
  9. Giet ondertussen het bakje met brunoise gesneden aardappel af in een zeef.
  10. Zet een pannetje zonnebloemolie op het vuur en verhit de olie tot ongeveer 180 graden. Frituur hier volgens de aardappelbrunoise in tot ze goudbruin kleuren.
  11. Zet een pannetje met water op en breng aan de kook. Blancheer vervolgens de prei ongeveer een minuut in het kokende water. Giet daarna af.
  12. Klop de overige 500 ml slagroom op totdat hij mooi stevig is.
  13. Breng de soep op smaak met wat peper en zout.

PRESENTATIE

  1. Schep de geblancheerde prei in het bord/kommetje waarin je de soep gaat serveren. Leg hierop een eetlepel van de opgeklopte slagroom en een theelepel truffeltapenade.
  2. Wanneer de soep warm genoeg is kan hij nog even worden opgeschuimd met een staafmixer.
  3. Schenk de soep in het bord/kommetje. Voeg tot slot de gefrituurde aardappelbrunoise toe en wat verse bieslook.
    Als je het echt wilt afmaken kun je eventueel nog wat vers geraspte truffel toevoegen.
AFDRUKKEN

Menu maart2023

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.