Aardpeer is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari, maar in december zijn ze op hun best. Deze knol wordt vaak vergeleken met de artisjok. In het Engels noemen ze hem Jerusalem artichoke en dat klinkt een stuk lekkerder. De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje notig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren. Voor je een aardpeer in je winkelmandje stopt, is het slim om te controleren of hij stevig is. Kan je de groente indrukken of voelt hij zacht aan? Dan is hij helaas niet vers meer en kun je dat exemplaar beter laten liggen. Je kunt alles van deze knol eten, maar maak ze wel even schoon, snijd ze eventueel bij en verwijder het wortelhaar. Als je een jong exemplaar hebt, kun je zelfs de schil laten zitten. Bij een oudere aardpeer is het wel verstandig om even met je dunschiller of schilmesje aan de slag te gaan. Door de vorm van de aardpeer is het soms wat lastig om hem te schillen. In dat geval kun je de groente ook even tussen de vijf en tien minuten koken en daarna de schil eraf trekken. Het is overigens ook mogelijk om de aardpeer rauw te eten. Lekker in combinatie met een zuurtje.
Soep
2 el | olijfolie |
60 gr | roomboter |
4 st | banaansjalotten (200 g), in dunne ringen gesneden |
2 st | prei, alleen het witte deel, gehalveerd, in dunne ringen |
4 tn | knoflook, fijngehakt |
2,4 kg | aardperen, geschild, in plakjes van 1-2 mm (1,9kg) |
500 ml | droge witte wijn |
1 ltr | volle melk |
1,4 ltr | groentebouillon + evt. wat extra |
20 gr | bieslook, fijngeknipt |
Hazelnoten-spinaziepesto
100 gr | blanke hazelnoten |
2 el | hazelnootolie |
4 el | olijfolie + extra voor erbij |
60 gr | (mini)spinazie |
20 gr | dragon |
2 st | citroen, alleen het rasp |
2 tl | witte wijnazijn |
2 tn | knoflook, fijngehakt |
2 – 4 | groene bird’s eye chilipepers, zonder zaadjes |
PRESENTATIE
olijfolie |
Soep
Hazelnoten-spinaziepesto
Tussengerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |