Appel-boterkoek met Rumparfait, sabayon en kaneel-mascarpone

Appelboterkoek met rum parfait, sabayon en kaneel-mascarpone

NAGERECHT
NOVEMBER 2021
12
3/5

INGREDIENTEN

Boterkoek

250 grbloem
200 grboter, ongezouten
175 grwitte basterdsuiker
3appels, Jonagold
 Gelfix, geleisuiker
1ei
 eidooiers
 zout

Sabayon

1/3 ltrroom
3eierdooiers (± 100 gr of 1 dl)
15 grsuiker
6 clzoete witte wijn
6 clCalvados
Kaneel-Mascarpone
170 gr Mascarpone
30 gr suiker
2 gr kaneelpoeder
Parfait
4 eidooiers
1 ei
80 gr suiker
1/3 ltr room
30 gr glucose
1,5 el honing
1/3 dl Bacardi
1,5 el water
PRESENTATIE
munt, voor garnering

BEREIDING

Boterkoek

  1. Zeef de bloem en maak de suiker klontvrij.
  2. Roer de boter met de suiker en het zout met de vlinder (in de mengmachine)
    tot een homogene gladde massa.
  3. Voeg het ei toe.
  4. Meng voorzichtig de bloem erdoor en laat het deeg opstijven in de koeling.
    4. Schil de appels en snijd in partjes.
  5. Rol het deeg uit en leg op een beboterde bakplaat met rand (± 1 ½ cm).
  6. Verdeel de appelpartjes over het deeg en bestrijk met losgeklopte eidooiers.
  7. Bak het deeg in de oven op 180°C, ± 25 minuten.
  8. Laat het gebak afkoelen.
  9. Bestrijk het gebak met Gelfix (geleisuiker).
  10. Verdeel het gebak in blokjes van 3×6 cm.

Sabayon

  1. Kook de room tot 1/3 in en laat terugkoelen op ijswater.
    Daarna opkloppen en bewaren in de koeling.
  2. Roer de eidooiers met de suiker, zoete witte wijn en de Calvados tot een gladde massa.
  3. Klop de massa au bain-marie stijf (let op; ei niet laten stollen) of doe dit met de Monsieur Cuisine (op 70 gr) en meng de opgeklopte room door de massa. Koel snel terug.

Kaneel-Mascarpone

  1. Laat de Mascarpone uithangen op een doek (zo lang mogelijk).
  2. Meng de Mascarpone met de suiker en kaneelpoeder en maak met spuitzak kleine staafjes in plastic folie en rol deze strak op.
  3. Vries de rolletjes in. Verwijder tijdig voor serveren de folie en bewaar de rolletjes in de vriezer.

Parfait

  1. Meng de eidooiers, ei, suiker en glucose in een beslagkom (bekken van de Kitchenaid) en klop au bain-marie luchtig.
  2. Klop de massa vervolgens in de Kitchenaid koud.
  3. Klop de room lobbig.
  4. Spatel, als de eimassa koud is, de room erdoor.
  5. Breng op smaak met de honing en de Bacardi.
  6. Vries de parfait in een lage patévorm in.

PRESENTATIE

  1. Plaats een appelgebakje midden op het bord.
  2. Snijd de parfait in 12 plakken en plaats naast het appelgebakje.
  3. Plaats het Mascarpone rolletje en de sabayon ernaast, en garneer met munt.
AFDRUKKEN

Menu november 2021

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.