eend

Oosterse gegrilde eend op een bedje van gemengde salade

HOOFDGERECHT
JULI 2021
12
3/5

Maltose is een zeer stugge, stroopachtige, zoete substantie. In China wordt maltose al eeuwen gemaakt door gerst eerst te laten ontkiemen (dat noem je mout, vandaar de naam moutsuiker) en daarna te mengen met gekookte kleefrijst en dat mengsel een paar uur laten fermenteren. Als je dat mengsel vervolgens in een kaasdoek uitwringt hou je een zoete vloeistof en die wordt ingekookt tot de stroperige massa die we maltose noemen.

In China wordt maltose vaak als zoetstof gebruikt, maar van de ingekookte stroop worden ook zuurtjes, lolly’s en prachtig suikerwerken gemaakt. Wij kennen maltose vooral als de basis voor de marinade waarmee Peking Eend zo mooi rood wordt gelakt. De stugge maltose wordt iets handelbaarder als je hem voor gebruik een paar seconden in de magnetron zet. Maltose kan meestal wel vervangen worden door honing of een ander stroperige suikergoedje.

INGREDIENTEN

Eend

1.000 greendenborst filet
 marinade vlgs recept

Marinade / laksaus

4 elmaltose (Chinese moutsuiker van de Toko)
2 elrijstwijn
2 tlsojasaus
1 tl5 kruiden spice poeder
2 elsojaolie
1mespuntje zout
2 tlverse rode peper – zeer fijngehakt
 zout en peper

Salade

3 stkropsla – bladen losgemaakt en gewassen
200 grwortel – julienne gesneden
200 grkomkommer – julienne gesneden
200 grtauge
6lente uitjes – julienne gesneden
200 grrettich – julienne gesneden
1/2bos verse koriander
1/2bos thaise basilicum – alleen de blaadjes
1/2bos verse munt – alleen de blaadjes
4limoenen – in partjes
2verse rode peper – in dunne ringen
10 elgeroosterde pinda’s – grof gehakt
200 mlhoisin saus

BEREIDING

Marinade / laksaus

  1. Verwarm de maltose kort om hem vloeibaar te maken.
  2. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.

Eend

  1. Verwijder van de eendenborst het overtollig vet en snijd de vetlaag kruislings in.
  2. Smeer de marinade goed in de inkepingen en marineer de eendenborst minimaal 2 uur in de ijskast.
  3. Bereid de BBQ voor op direct grillen,  temperatuur 200 C
  4. Gril de eendenborst tot een kerntemperatuur van 50 C en bestrijk ze regelmatig met de marinade.
  5. Laat de eendenborsten kort rusten en snijd ze daarna in dunne plakjes.

PRESENTATIE

  1. Maak de borden op met een bedje van sla, met daarop verdeeld een garnituur van de gesneden groenten en kruiden.
    Drapeer enkele plakjes eendenborst op het garnituur en serveer de borden uit.
AFDRUKKEN

BBQ menu juli 2021

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.