Kalfshamburger Surf en Turf met gevulde tomaatjes, prei en gepofte aardappel

HOOFDGERECHT
AUGUSTUS 2015
12
/5

Dit recept met garnalen is een heerlijk pittige "Surf & Turf" versie. Gebruik mager kalfsvlees (vet gehalte ongeveer 10%) en draai dit door de gehaktmolen. Gehakt heeft een diameter van ongeveer 1½ mm.

INGREDIENTEN

Hamburger

1brood van de vorige dag (ongeveer 60 g)
200 mlmelk voor het weken
2stengels vers citroengras
1chilipeper
500 grgepelde rauwe garnalen
1/2bosje koriander
1 kgkalfsgehakt
2limoenen, alleen de rasp
1 tlkorianderzaad (4 gr)
1ei
 donkere sojasaus
 Sesamzaad voor het rollen van de hamburgers

Gevulde tomaatjes

12tomaten
150 grpinda’s
150 grParmezaanse kaas
1takje rozemarijn
300 grpesto
3 tnknoflook

Prei

4dunne stengels prei
 mosterd
 olijfolie
 witte wijnazijn
Gepofte aardappel
12 grote vastkokende aardappels
6 el olijfolie
zeezout
zwarte peper

Zure room

375 mlzure room
6 tnknoflook
 Verse bieslook en/of peterselie
 peper en zout

BEREIDING

Hamburger

  1. Het brood in grove dobbelstenen snijden en weken in lauw warme melk.
  2. Het citroengras schoonmaken en het binnenste zeer fijn snijden.
  3. De Chilipeper ontdoen van de zaden en fijn snijden.
  4. De garnalen spoelen, droog deppen en grof snijden.
  5. Koriander incl stengels fijnsnijden.
  6. Brood uitknijpen en aan gehakt toevoegen.
  7. Citroengras, chili, garnalen, koriander, limoenschil, korianderzaad, ei en sojasaus aan het kalfsgehakt toevoegen. Alles goed mengen.
  8. Met vochtige handen 12 hamburgers vormen, deze in de sesamzaadjes rollen en op de
    hete grill 4 -5 minuten aan elke kant roosteren.

Gevulde tomaatjes

  1. Neem tomaten die niet al te rijp zijn, was ze goed en snijd een derde deel eraf.

  2. Rooster de pinda’s in de koekenpan. Doe geen olie in de pan, maar schud de pinda’s telkens goed door elkaar. Als ze mooi bruin van kleur zijn de pinda’s uit de pan halen en met een scherp mes fijn hakken.

  3. Rasp de Parmezaanse kaas.

  4. Snijd de knoflook fijn en rozemarijn heel fijn, meng dit met de fijngehakte pinda’s en pesto.

  5. Neem de tomaat en vul deze met een eetlepel van het mengsel.

  6. Strooi Parmezaanse kaas over de halve tomaat. Leg nu de andere helft van de tomaat bovenop de andere en vouw er uiteindelijk een stuk aluminiumfolie omheen.

  7. De tomaten pakketjes kort roosteren, zorg dat de kaas is gesmolten!
    Reken op ongeveer 5 minuten, op een middelmatig hete barbecue.

Prei

  1. Neem hiervoor een paar dunne preitjes waarvan u de onderkant afsnijdt en de buitenste bladeren na het grillen verwijdert. Snij de prei vervolgens in stukken van ongeveer 15 centimeter en kook ze een paar minuten in een kruidenbouillon.
  2. Nadat ze goed uitgelekt en afgekoeld zijn, kunnen ze een minuut of vijf op de barbecue geroosterd worden waarbij u ze wel regelmatig moet keren.
  3. Heerlijk met een dressing van mosterd, olijfolie, witte wijnazijn.


Tip:
Vrijwel alle groenten op de barbecue moeten ook tijdens het roosteren nog een paar keer van een dun laagje olie voorzien worden. Wel met mate, zodat de olie niet op het vuur kan vallen. Rooster de groenten bij voorkeur niet op een te sterke gloed, zodat ze langzaam garen en niet snel aanbranden.

Gepofte aardappel

  1. Voordat je de aardappels echt gaat poffen kun je ze ook een beetje voorgaren. Dit scheelt namelijk in de bereidingstijd.
  2. Boen de aardappels goed schoon en doe ze in een grote (magnetron bestendige) schaal met deksel en voeg 2 eetlepels water toe. Zet ze ongeveer 5 min in de magnetron op 700 watt. Als je ze niet doet voorgaren dan is de bereidingstijd ongeveer 20 min langer.
  3. Prik met een vork een paar gaatjes in de aardappel en leg ze op een stuk aluminiumfolie.
  4. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en bestrooi royaal met zeezout en wat zwarte peper. Vouw de folie dicht en leg ze ongeveer 20 min tot 30 min op de barbecue.
  5. Maak ondertussen de saus; hak de bieslook en peterselie fijn en meng ¾ deel door de zure room. Pers de teentjes knoflook uit en roer deze er ook door. Breng de saus op smaak met een beetje peper en zout.
  6. Haal de aardappel voorzichtig uit de folie en maak met een mes een inkeping in het midden. Pulk met een vork een beetje aardappel los.
  7. Schep de saus er over en bestrooi met de overgebleven bieslook en peterselie.

PRESENTATIE

Presenteer de gerechten mooi verdeeld op voorverwarmde borden.

AFDRUKKEN

Menu augustus 2015

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.