Rode biet met mosterdvinaigrette, een gepocheerd ei en engelenhaar van prei

VOORGERECHT
DECEMBER 2016
12
/5

INGREDIENTEN

500 grzeezout
5rode bieten, gekookt
12eieren
5 stprei
800 mlzonnebloemolie
100 mlnatuurazijn
1,5 elgrove mosterd
50 mlwitte wijnazijn
70 mlzonnebloemolie
1 tnknoflook
 peper en zout

BEREIDING

Engelenhaar van prei

  1. Bedek een ovenplaatje met zeezout en leg hier de 4 bieten op. Gaar ongeveer 60 minuten (controleer op gaarheid) in een op 180ºC voorverwarmde oven, laat iets afkoelen.
  2. Snijd de prei in stukken van 10 cm (vermijd het groen), verwijder het buitenste blad en verwijder eventueel aanhangende aarde (niet wassen ivm frituren). Snijd de stukken prei in de lengte een keer door, druk de halve prei plat op je plank, en snijd in de lengte in lange julienne. Tip: verwijder de binnenste ringen van de prei, zodat je deze beter kan plat drukken en snijden.
  3. Frituur de prei in kleine hoeveelheden, met behulp van een zeefje, krokant en laat uitlekken in hoopjes op een plateau met keukenpapier. Bestrooi direct met wat zout.

Vinaigrette

  1. Roer mosterd met witte wijnazijn en schenk er druppelsgewijs al kloppend olijfolie en zonnebloemolie bij.
  2. Breng op smaak met een raspje knoflook, zout en peper.

Rode bieten

Schil de bieten en snijd ze in dikke plakken van ongeveer 2.5cm.

Tip: Doe handschoentjes aan bij het schillen van de biet om rode handen te voorkomen.

Gepocheerd ei

  1. Breng een pan met 3 liter water en azijn aan de kook.
  2. A la minute: Breek een ei in een bakje, roer een draaikolk in de pan, en schenk hier het ei in (herhaal dit met maximaal 3 eieren per keer). Laat 2,5 minuut pocheren, schep uit het kokende water en laat afkoelen in koud water.
  3. Werk de randen van het gepocheerde ei bij met een mesje.


Tip: Het ei pocheren kan ook eerder, goed af laten koelen in koud water en op het à la minute moment 30 seconden opwarmen in warm water.

PRESENTATIE

  1. Serveer het gepocheerde ei op een plak rode biet.
  2. Giet 2 kleine eetlepels vinaigrette over het ei en bedek met een pluk engelenhaar van prei.
AFDRUKKEN

Menu december 2016

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.