Postelein is een vrij onbekende bladgroente, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India afkomstig is. Tegenwoordig is het over vrijwel de hele wereld verspreid. Ook in Nederland kan dit plantje groeien. De meeste postelein die hier verkrijgbaar is, komt ook van Nederlandse bodem.
Postelein is een vetplantje. Op warme, droge plaatsen heeft het sterk verdikte stengels en bladeren, maar in Nederland zijn ze meestal vrij dun, hooguit iets vlezig. De jonge, korte scheuten zijn het smakelijkst. De smaak van postelein is lekker fris, een beetje pittig en licht zuur. De textuur is vrij stevig en knapperig. Het is geen heel uitgesproken groente, waardoor het goed combineert met diverse smaken en gerechten.
Postelein bevat veel antioxidanten en is een bron van omega-3 onverzadigde vetzuren. Het bevat meer omega-3 dan welke bladgroente dan ook, en zelfs meer dan een heel aantal minder vette vissoorten.
Postelein is een typische seizoen groente, die vanaf mei tot september of oktober wordt aangeboden. Het aanbod is vrij schaars, maar toch niet onaanzienlijk in het seizoen. De meeste kans maak je bij de groenteboer, bij biologische winkels en op de markt. Tegenwoordig zien we het ook wel bij de grotere supermarkten liggen.
Het kan dus zijn dat er geen postelein is. Alternatieven zijn dan andijvie, raapstelen of spinazie. Je zal hier zelf inventief mee om moeten gaan, maar de bereidingswijze blijft gelijk met de beschrijving. Als de groenten wat slap zijn leg je ze zo lang mogelijk in ijswater. Kort voor gebruik eruit halen, drogen en verwerken.
Let bij het kopen van postelein vooral op de versheid: de stengels en blaadjes moeten sappig, knapperig en fris zijn. Ook moet de groente niet te dicht opeengepakt zijn en niet te veel gebroken stengels hebben. Postelein is namelijk een betrekkelijk tere groente, die gemakkelijk kneust. Als het onzorgvuldig is behandeld, is dat goed te merken aan de smaak en textuur.
Het schoonmaken gaat heel rechttoe-rechtaan. Het belangrijkste is dat je dit voorzichtig doet. De groente kneust gemakkelijk, en dat is niet positief voor de smaak.
Alle delen van deze groente zijn eetbaar, afgezien van de wortels. Snijd of knip die er dus eerst vanaf. Als dat nodig is kun je vervolgens ook de stengels in kleinere stukken snijden of knippen. Spoel dan de postelein af onder de lopende kraan. Niet te veel aandrukken en voorzichtig uitschudden.
Velouté
1 st | sjalot |
1/2 | aardappel, kruimig |
1 | takje tijm |
1 | blaadje laurier |
2,5 dl | groentebouillon |
2 | bosjes postelein. indien er geen postelein is: |
200 gr | spinazie of andijvie of raapstelen |
15 gr | boter |
zout en peper |
Aardappelkrokantjes en schorseneer
2 st | grote vastkokende aardappelen |
1 st | schorseneer |
arachideolie | |
zeezout | |
zwart zeezout |
Puree van prei
2 st | prei, alleen het wit |
3 st | grote aardappelen, kruimig |
1 | ei, vers |
boter | |
melk | |
zout en witte peper |
Kabeljauw
1 kg | kabeljauw |
1 st | verse laurier per vacumeerzak |
olijfolie | |
peper en zout |
Velouté
Aardappelkrokantjes en schorseneer
Puree van prei
Kabeljauw
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |