Krokante sushirol met zalm, spinazie en wasabi roomsaus en atjar van wortel

VOORGERECHT
APRIL 2018
12
4.5/5

Japanse furikake. We zien het strooisel verschijnen als topping op pokebowls tot friet. Maar wat is het eigenlijk?

Furikake bestaat uit een combinatie van gedroogde vis (waaronder bonitoflakes, gemaakt van gedroogde tonijn), gedroogde groenten zoals wasabiwortel, zeewier, sesamzaadjes, zout en ve-tsin. Laatstgenoemde is een smaakversterker die veelal in Azië gebruikt wordt. De bonitoflakes en zeewier geven de furikake een lichte vissmaak.

Andere varianten van furikake bevatten soms zalmschaafsel of zelfs matcha. Furikake koop je meestal in gedroogde variant waardoor het een aantal maanden op kamertemperatuur bewaard kan worden in de keukenkast.

Behalve op rijst, geeft furikake een extra kick aan je pokebowl, sushi, ramen of buddha bowl. Daarnaast is het ook als 'dry rub' te gebruiken voor vlees of vis. Je koopt het bij vrijwel alle Aziatische toko's en het mengsel is sinds kort zelfs verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

INGREDIENTEN

Wasabi roomsaus
3 dl maisolie
90 gr sjalotten, fijngesneden
100 gr verse gember
6 dl witte wijn
3 st limoen
3 dl slagroom
300 gr roomboter
180 ml Thaise chilisaus
1,5 tl wasabi
180 ml sojasaus

Sushi rijst

300 grSushi rijst
330 grwater
3 elrijstwijn
15 grzout

Sushi rol

6 stnorivellen
300 grsushi rijst
300 grverse zalmfilet
12 grfurikake
120 grpanko
150 grtempura beslag
50 grwilde spinazie

Atjar

500 grwortel
50 grverse gember
30 grkoriander
12 grfurikake
10 grrode peper
2 dlsushi azijn
 pezo
Komkommerbolletjes
1 st komkommer

BEREIDING

Wasabi roomsaus

  1. Verhit de olie en fruit de sjalot hier in aan, voeg de fijngehakte gember en witten wijn en limoensap toe.
  2. Laat het geheel tot de helft inkoken
  3. Giet de slagroom erbij en laat dit dan ook weer tot de helft inkoken.
  4. Roer de boter door de saus
  5. Zeef de gember en sjalot eruit.
  6. Meng de chilisaus, sojasaus en de wasabipasta erdoor.
  7. Verwarm de saus voor gebruik, maar laat deze niet meer koken.

Sushi rijst

  1. Spoel de rijst totdat het spoelwater geheel helder is.
  2. Meng de rijst met het water en de sake in een ovenslede.
  3. Stoom de rijst 16 minuten.
  4. Haal de slede uit de oven en schep de rijst om.
  5. Laat weer 14 minuten stomen.
  6. Nu heb je goede sushi rijst.
  7. Meng per 100 gram rijst 15 gram sushi azijn.

Sushi rol

  1. Leg de nori vellen op het matje.
  2. Verdeel er voor 3/4 sushirijst op met behulp van plastic ingeoliede handschoentjes.
  3. Plaats de zeer kort geblancheerde spinazie erop en 2 zalmbaantjes.
  4. Rol het norivelletje voorbij de sushirijst en trek strak aan.
  5. Haal door het tempurabeslag en dan door de panko en frituur 2 a 3 minuten.

Tempurabeslag

Meng tempurameel al roerende met spa rood totdat er een dik papje ontstaat.

Atjar

  1. Maak spinwortel door deze te raspen en rasp er de bevroren rode peper erdoor.
  2. Giet de sushiazijn of zoet zuur erop.
  3. Hak de koriander en meng dit eronderdoor en breng op smaak met de furikake en de sushi azijn.

Komkommerbolletjes

Boor van 1 komkommer kleine balletjes en zet deze op sushiazijn, vacumeer op een hoge stand in de vacuümmachine.

AFWERKING EN PRESENTATIE

  1. Snijd de rol in de gewenste porties en garneer met de saus ervoor.
  2. Leg er de atjar van wortel bij.
  3. Garneer met enkele komkommerbolletjes.
AFDRUKKEN

Menu april 2018

Overzicht menu’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koken voor goede doelen

Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.