De kweepeer is nog redelijk onbekend en wellicht ook wel onbemind. Kweeperen zijn harde vruchten en hebben een grillige vorm. Maar de smaak is geweldig. Kweeperen hebben een zeer aromatische geur en smaak die zeker wel aan rozen doet denken. De kweepeer als fruit zal je niet vaak in de Nederlandse supermarkt aantreffen. Daarvoor moet je naar een Turkse of Marokkaanse winkel gaan.
De kweepeer is een vrucht die op een kruising van een appel en peer lijkt, maar is wel een stuk onregelmatiger van vorm. Het is een vrucht die flink hard is. De kweepeer heeft een gele schil, maar heeft daar ook vaak een dons/viltachtig laagje omheen die je er gemakkelijk af kun vegen. Van binnen is de kweepeer wit, maar wanneer je ‘m gaat koken verkleurt dit tot prachtige roze tot soms wel fel en diep rood!
Het beste is om ze, net als bv de stoofpeer, langzaam en een flinke tijd te koken in water met suiker en desgewenst extra specerijen. De kooktijd is afhankelijk van de rijpheid van de vrucht. Sommige vruchten zijn na 45 minuten al mooi zacht, anderen hebben tot wel 90 minuten nodig. Hier geldt net als bij stoofperen: Hoe langer je ze op een heel laag pitje kookt, des te beter het resultaat. Snel koken zorgt ervoor dat je de kweepeer sneller stuk kookt (moes). En ook zal de kleur meer oranje zijn dan diep rood.
Kweepeerpuree
2 st | kweeperen, groot |
225 gr | suiker |
1 st | vanillestokje |
Acaciahoninggranita
75 gr | accaciahoning |
285 ml | water |
1/2 bl | gelatine |
Piedro Ximenez-gelée
190 ml | Piedro Ximenez sherry |
1,5 bl | gelatine |
250 gr | slagroom |
40 ml | volle melk |
1/4 | vanillestokje |
30 gr | suiker |
2 st | verse eidooiers |
125 ml | room |
125 ml | volle melk |
3 | takjes munt, alleen de blaadjes |
30 gr | tafelsuiker |
3 st | eidooiers, groot |
20 gr | custardpoeder |
Madeleines
1 st | ei |
35 gr | kristalsuiker |
5 gr | bruine suiker |
40 gr | boter |
45 gr | bloem |
1,25 gr | bakpoeder |
5 gr | vloeibare honing |
vanille-essence | |
snufje zout |
Kweepeerpuree
Acaciahoninggranita
Piedro Ximenez-gelée
Crema Catalana
Muntvla
Madeleines
Maak een mooie compositie op de borden.
Tussengerecht
Elk jaar wordt er vanuit Stichting H@P door de leden van de kookclub een benefietavond georganiseerd. Met de opbrengst worden goede doelen gesponsord in Son & Breugel.
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |